De keuken is het visitekaartje van een restaurant

0

Er komt nogal wat bij kijken om een horecakeuken in te richten. Veel hangt af van het type horecagelegenheid. Betreft het een allround restaurant, brasserie, bistro, hotel met eetgelegenheid of een fastfoodrestaurant. Horeca apparatuur dient toegepast te zijn op de bereiding van voedsel en het presenteren en bewaren.

Regels voor hygiëne
Er zijn regels die bindend zijn voor de horeca. Bij voedselbereiding geldt de Hygiënecode. Het doel is dat voedsel veilig is. Restaurants mogen zelf een hygiëneplan opstellen waarin de acties vermeld staan hoe om te gaan met voedselveiligheid. In plaats van zelf een plan opstellen kan volstaan worden met het toepassen van de Hygiënecode.

Horeca apparaten voor de keuken
Voor elk restaurant wordt de keuken ingedeeld in bakken en koken, koelen en vriezen en het reinigen. Afhankelijk van de omvang wordt gebruik gemaakt van enkelwandige of dubbelwandige vaatwassers. Voor het bereiden zijn professionele apparaten zoals grills, mixers en keukenmachines. De keukens worden ergonomisch ingericht in zones en met voldoende beweegruimte voor het personeel.

Bereiden van voeding
Het kenmerk van een restaurant is het nuttigen van voedsel voor gasten. Koken, braden en bakken is het belangrijkste proces. Hiervoor is professioneel apparatuur nodig die afgestemd is op de capaciteit. Fornuizen, ovens en magnetron zijn berekend op het aantal gasten. De juiste warmhoud apparaten houden het voedsel op de ideale presenteertemperatuur.

Bewaren van voeding
De koeling is een onmisbaar element. Versproducten en vooraf bereid voedsel wordt bewaard in de koeling. Het betreft niet alleen etenswaren, maar ook wijn en frisdranken. Veel ingekochte ingrediënten worden bevroren aangeleverd. Deze dienen dan ook in een vriezer bewaard te worden. Ook bij koelapparaten geldt dat ze moeten voldoen aan de benodigde capaciteit. Een koeling mag niet leeg staan.

Afwas en schoonmaak
Een apart gedeelte van een keuken betreft de natte ruimte. Hier wordt de afwas gedaan en dat is in feite een doorgaand proces. Voorkom dat vieze vaat blijft staan. Het dient meteen gespoeld en afgewassen te worden.

Ofschoon de keuken dikwijls onzichtbaar blijft voor de gasten, is de keuken het visitekaartje van een restaurant. Een professionele keuken is een hygiënische keuken waar de mooiste gerechten bereid worden.

Delen