Menu
Financieel

Er zijn tot nu toe veel minder faillissementen

Er zijn tot nu toe veel minder faillissementen

Gezien de zware lockdown waar Nederland nu uitkomt, zul je wellicht veel faillissementen verwachten. Niet gek, want winkels en de horeca maar ook culturele instellingen zaten maandenlang potdicht. Toch zijn er beduidend minder ‘slachtoffers’ gevallen dan een jaar eerder, want het aantal faillissementen loopt erg achter op 2020.

Bijna helft minder

Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert gedurende de huidige pandemie elke week cijfers over het aantal faillissementen in Nederland. Het bureau kijkt dan naar het aantal instellingen en bedrijven die failliet zijn verklaard. Hier vallen ook eenmanszaken onder. In de 17e week van 2021 zijn 14 bedrijven en instellingen door de rechter failliet verklaard. Dat zijn er 27 minder dan een week eerder. Dat is echter nog niks in vergelijking met een jaar eerder. In heel 2021 zijn tot nu toe 639 bedrijven failliet verklaard. Dat lijkt misschien een enorme hoeveelheid, maar vorig jaar stond de teller nu al op bijna het dubbele. 1.263 Bedrijven gingen toen namelijk over de kop.

Bijna helft minder

Alles door corona?

“Ligt dit dan allemaal aan COVID?”, horen we je denken. Dat lijkt echter niet zo. In 2019 – vóór de pandemie dus – zijn in de eerste 17 weken 1.251 bedrijven failliet verklaard. De cijfers van dit jaar duiken daar dus ook flink onder. Het weekgemiddelde lag dan ook vrijwel altijd lager dan in 2020 of 2019. Dit jaar lag enkel het aantal faillissementen in de eerste week met 34 stuks boven het aantal van 2020 (25) en 2019 (17). De overige weken gaat het dit jaar echter week na week beter dan daarvoor. Nemen we bijvoorbeeld week 17 van 2021, dan zijn de 14 bedrijven veel minder dan de 112 en 64 faillissementen van 2020 en 2019.

Hoe is het met de horeca?

Er wordt in het onderzoek ook gekeken naar welke bedrijfstakken het hardst geraakt worden. In week 17 waren dat ‘Bouwnijverheid’ en ‘Specialistische zakelijke dienstverlening’. Van de 14 faillissementen stopten in allebei deze takken 4 bedrijven ermee. De horeca wordt vrij opmerkelijk genoeg gespaard gebleven. Daar hoefde niemand afscheid te nemen van zijn onderneming.

Tijd voor verandering?

Het CBS noemt een kleine disclaimer bij de cijfers: tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Maar over het algemeen ligt 2021 dus verrassend ‘voor’ op de voorgaande jaren. Ben jij echter een ondernemer en is het je toch wat te nat aan de voeten? Kijk dan eens naar een Lean-strategie. Lean is een business strategie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Hierdoor worden verspillingen geëlimineerd. In deze strategie kun jij verschillende niveaus behalen, zoals een Green Belt en een Black Belt.