Menu
Financieel

Geld lenen voor ondernemers – de belangrijkste tips

Ondernemen is hard werken en doelen realiseren. Hiervoor zijn soms financiële middelen nodig die op dat moment niet voorhanden zijn. Geld lenen voor ondernemers is de beste oplossing om doelen te behalen.

Een zakelijk krediet versus consumentenkrediet

De meesten zijn wel bekend met het consumentenkrediet, te onderscheiden in de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit soort leningen zijn bedoeld voor privédoeleinden. Bijna iedereen komt voor een privélening in aanraking, zowel iemand in loondienst als een ondernemer.

Een zakelijk krediet is bedoeld voor het financieren van bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan onroerend goed, machines, automatisering maar ook inventaris of voorraad. Daarnaast dient een zakelijk krediet als werkkapitaal, voor marketing of ter financiering van een overname. Een zakelijk krediet mag niet voor privédoeleinden worden gebruikt.

Geld lenen voor ondernemers: maximaal leenbedrag

Kredietverstrekkers werken vaak met een maximaal leenbedrag. De hoogte van dit leenbedrag verschilt per aanbieder, bij Becam bedraagt dit tot € 250.000. Maar er zijn ook aanbieders die tot een lager maximumbedrag gaan.

In grote bedrijven gaat veel geld om en er is vaak behoefte aan een grotere som geld. Wanneer je bij een kredietverstrekker met een maximaal leenbedrag van € 100.000 uitkomt dan kan dit (veel) te weinig zijn. Daarom is het verstandig om goed te letten op het maximaal te lenen bedrag.

Looptijd en rente van het zakelijk krediet

Ondernemers krijgen vaker te maken met een hogere rente. Dit heeft te maken met het risico dat kredietbanken lopen. Het is echter onnodig om alle kredietverstrekkers over één kam te scheren en te denken dat ze allemaal even duur zijn.

Er is namelijk heel wat verschil tussen deze aanbieders. Zo kan er gespeeld worden met de looptijd maar kan ook de rente enorm variëren. 0,1% renteverschil kan maandelijks al heel wat schelen. Vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar en let hierbij goed op de rente en de bijbehorende voorwaarden.

Een lening met een  korte looptijd is maandelijks duurder maar op de eindstreep betaalt de ondernemer minder rente. Het terugbetalen van de lening hangt echter ook van omzet en winst af. Daarom is het soms beter om voor een zakelijk krediet met een langere looptijd te gaan. De maandlasten zijn dan lager maar op de eindstreep betaalt de onderneming iets meer terug.

Oversluiten van de huidige bedrijfsleningen

Soms is er sprake van een lopende bedrijfslening. Een nieuwe lening afsluiten kan maar is niet altijd even praktisch. Misschien heeft de lopende lening een hogere rente, iets dat natuurlijk goedkoper kan. Daarom is het soms goed om te bekijken of de huidige bedrijfslening kan worden samengevoegd met een nieuwe lening.

Door het samenvoegen van twee of meerdere bedrijfsleningen kunnen de maandlasten vaak een flink stuk omlaag. Dit geldt al helemaal voor oudere leningen (bijvoorbeeld van 8 jaar of ouder). Een slimme ondernemer let goed op zijn centen en zoekt altijd naar mogelijkheden om te besparen.

Vraag altijd een offerte aan

Ga niet zomaar met de eerste de beste kredietaanbieder in zee. Vraag bij voorkeur meerdere offertes voor leningen aan. Kom je bij een kredietbemiddelaar zoals Becam uit dan vraag je meerdere offertes voor een lening aan vanuit een en dezelfde online omgeving. Tijdbesparend en kostenbesparend, dat is iets waar elke ondernemer warm voor loopt.

Vergelijk de offertes goed met elkaar. Bekijk welke lening tegen welke looptijd en rente het beste op de situatie aansluit. Door slim met een nieuwe lening om te gaan maak je het als ondernemer mogelijk om flink door te groeien.