Menu
Eigen bedrijf / Marketing / ZZP / Freelance

Hoe kan ik mijn ideeën succesvol presenteren?

ideeen presenteren

Als zelfstandig ondernemer of bedrijfseigenaar is presenteren en gesprekken voeren een onderdeel van jouw takenpakket. Met een presentatie of zakelijk gesprek breng je jouw producten of diensten onder de aandacht van potentiële cliënten. De manier waarop je jouw bedrijf presenteert is daarbij erg belangrijk. Er zijn een aantal valkuilen waardoor jouw boodschap niet aankomt bij de ontvanger. En dat is zonde, want een eerste indruk blijft bij veel mensen hangen.

Veelgemaakte presentatiefouten

Het begin en het einde van jouw presentatie of gesprek zijn de belangrijkste onderdelen. Als jij aan het begin een slechte indruk maakt, haken mensen al snel af. De boodschap die jij aan het eind van de presentatie of het gesprek overbrengt, nemen mensen mee naar huis.

Fouten aan het begin

Je start jouw presentatie of gesprek met te vertellen wat er allemaal verkeerd gelopen is. Je had te weinig tijd om je goed voor te bereiden of de beamer werkte niet. Hierdoor krijgt het publiek de indruk dat je de presentatie niet belangrijk vindt. Of je komt te laat aan op locatie, zodat je nog niet klaar bent het opzetten van de apparatuur op het moment dat je had moeten beginnen. Je computer werkt niet, dus je hebt geen presentatie. Je jasje zit scheef of je hebt wat uitgeveegde mascara onder je ogen zitten. En je houding laat het afweten: hangende schouders, armen over elkaar en je praat zacht, waardoor je moeilijk te verstaan bent.

Een slecht einde van de presentatie

Het klassieke einde van de presentatie: ‘dit was het’. Saaier kan het niet. Je loopt al weg van je publiek of gesprekspartner terwijl je de laatste zin nog moet afmaken. Er zit geen duidelijk einde aan je verhaal, waardoor er een ongemakkelijke stilte valt. Of je komt in tijdnood, waardoor je het rommelig en gehaast af moet maken.

Hoe doe je het dan wel goed?

Iedereen kan leren zichzelf en zijn bedrijf goed te presenteren. Zelfs als je al een goede presentatie neerzet, kun je er beter in worden. Je wilt niet dat het publiek jouw boodschap snel weer vergeet. Met behulp van een presentatietraining of een training in gesprekstechnieken, bij bijvoorbeeld een opleider als Merlijn Groep, leer je om in elke situatie, voor ieder gezelschap, iets te zeggen wat bij mensen blijft hangen.

Wat leer je bij zo’n training?

Een goede presentatie is niet afhankelijk van de diapresentatie of posters. Dat zijn slechts ondersteunende materialen. Het draait om enthousiasme en overtuiging van jou als spreker. Met een open houding, interactie met het publiek en een glimlach op je gezicht geef je het publiek of je gesprekspartner een positief gevoel. Je houdt constant in je achterhoofd welke boodschap je wilt overbrengen. Door te oefenen met presenteren en gespreksvoering met een kleine groep medecursisten, krijg je inzicht in de valkuilen waar je onbewust intrapt. Daarnaast kom je te weten wat jouw stijl van presenteren en spreken is en leer je deze goed te gebruiken. Je krijgt meer zelfvertrouwen en leert dat een presentatie of gesprek een interessante uitdaging is. Het is een kans om de ideeën van jouw bedrijf met anderen te delen. Ook leer je te improviseren als je de tekst even niet meer weet of wanneer je een onverwachte vraag krijgt. Daarnaast krijg je tips om jouw presentatie nog spannender en verrassingsvoller te maken, zodat mensen zich jouw boodschap nog lang na jouw voordracht herinneren.