Alles over het keukenkantoor

0

De keuken wordt vaak het hart van een woning genoemd. Lange tijd is onderschat dat dit ook wel eens zou kunnen gelden op werk. Een kantoorkeuken is namelijk zoveel meer dan alleen een plaats waar mensen wat te eten of drinken halen. Het is een plek waar medewerkers komen om even op te laden en wat afleiding te hebben. Om te kletsen met directe collega’s, en mensen van andere afdelingen te ontmoeten. Naast informele ontmoetingsplek tijdens werktijd is het daarnaast ook nog eens de ideale plaats voor vrijdagmiddagborrels en verjaardagen. Waar moet je allemaal aan denken bij het ontwerp en de inrichting van een van de drukstbezochte plaatsen op kantoor?

Extra letten op hygiëne

Een kantoorkeuken wordt door veel meer mensen – en dus intensiever – gebruikt dan een keuken in een woning. Bovendien wordt het binnen het MKB vaak als flexibele ontmoetingsplek gebruikt, en worden er ook leveranciers of klanten ontvangen. Belangrijk dus dat deze plek er niet alleen uitnodigend uitziet, maar ook hygiënisch is. Als het om hygiëne gaat, mag een zeepdispenser echt niet ontbreken. Kies daarnaast een keuken die tegen een stootje kan en eenvoudig schoon te maken is. In sommige gevallen is het niet gelijk nodig de hele keuken te vervangen. Is het werkblad beschadigd? Laat dan het aanrechtblad repareren. Beschadigde kastjes kun je daarnaast verfraaien met folie.

Keukenblok populair bij MKB

In de basis kunnen er drie keukenruimtes onderscheiden worden. Het gaat hierbij om de koffiecorner, een keuken en kantine. Grote kantines, eventueel met een horecagelegenheid dat geëxploiteerd wordt door een externe partij, zul je binnen het MKB niet vaak aantreffen. Koffiecorners en keukens daarentegen wel. Vaak zijn deze ook nog eens gecombineerd in een keukenblok. Geen behoefte aan een grote inbouwkeuken, bijvoorbeeld omdat de ruimte beperkt is? Maar wel een plek creëren waar medewerkers koffie of iets anders te drinken kunnen halen, en een eenvoudige maaltijd kunnen bereiden? Dan is een keukenblok ideaal.

Onmisbare zaken in een keukenkantoor

Onmisbare zaken in een keukenkantoor

Om een kantoorkeuken functioneel goed te kunnen gebruiken, mogen een aantal zaken niet ontbreken. Allereerst is er natuurlijk de koffiemachine. Heel belangrijk, want de kwaliteit en keuzemogelijkheden bepalen vaak sterk de werknemerstevredenheid. Daarnaast zijn ook een waterkoker en vaatwasser onmisbaar. Om wat te eten klaar te maken is verder minimaal een magnetron gewenst, maar mogelijk ook een kookplaat. Om te voorkomen dat het hele kantoor naar klaargemaakt eten gaat ruiken, kan een afzuigkap erg goed van pas komen. Vergeet tot slot ook niet enkele kastjes en lades voor servies en bestek. En wat meubilair, zoals een hoge statafel of een eettafel met enkele stoelen.

Delen