Menu
Marketing

5 tips om je voor te bereiden op een presentatie

5 tips om je voor te bereiden op een presentatie

Binnenkort staat een belangrijke presentatie op het programma. Van je presentatie gaat veel afhangen. Het succes van je voordracht kan het verloop van je loopbaan bepalen. Het bedrijf waarvoor je werkt heeft een groot commercieel belang bij het succes van jouw verhaal. Geen wonder dat je soms even last hebt van zenuwen. Je wil alles doen om goed beslagen ten ijs te komen en je niet te laten verrassen door zaken die je niet onder controle hebt, maar wel had moeten zien aankomen. We geven je 5 tips om je voor te bereiden op je presentatie, dat gaat van de voorbereiding tot de techniek zoals het gebruik van een tv standaard.

Alles staat of valt met je voorbereiding

Als je presenteert, is het goed als je natuurlijk en losjes overkomt en ook ruimte laat voor vragen en humor. Dat trekt je luisteraars aan en laat je boodschap beter beklijven. Dat wil niet zeggen dat je dan maar nonchalant voor je toehoorders moet staan en kunt vertrouwen op je gevoel. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Als je je voordracht uitgeschreven hebt, ga je het niet op het laatste moment uit je hoofd leren. Als je voor je voordracht afhankelijk bent van technische hulpmiddelen, dan test je ze van tevoren uit. Met de volgende vijf tips kom je een heel eind.

Denk aan deze vijf tips

Denk aan deze vijf tips

Tip 1: Heb vertrouwen in de goede afloop en geef niet te veel toe aan spanning. Ook de meest ervaren sprekers, acteurs en politici voelen een zekere mate van spanning als ze in het openbaar moeten spreken. Accepteer dat en vertrouw op je kennis, kunde en creativiteit. Hou het doel van je presentatie voor ogen en laat je niet te veel afleiden.

Tip 2: Begin met een pakkende en liefst interactieve inleiding. Vertel op een boeiende manier wat je met je verhaal wil bereiken en vraag op een natuurlijke manier naar de verwachtingen van je publiek. Zo leg je in het begin van je presentatie al verbinding en is de kans groter dat je publiek geboeid blijft luisteren. Zorg dat je interactieve inleiding al dan niet van een scherm of tv standaard voor iedereen goed zichtbaar is.

Tip 3: Laat je niet verrassen door technische problemen. Je zit net lekker in de flow van je verhaal en dan loopt je laptop vast. Of het volgende Powerpoint-plaatje komt veel te snel. Dat is genoeg om alle aandacht en concentratie om zeep te helpen. Hoe voorkom je dit? Door de technische hulpmiddelen van te voren goed te testen en aan te passen waar nodig.

Tip 4: Straal enthousiasme uit. Voor jou hangt veel van je verhaal af. Laat dat niet merken en probeer juist enthousiasme uit te stralen. Je komt immers iets vertellen waar je toehoorders veel aan kunnen hebben.

Tip 5: Zorg voor goed zicht door tv standaard. Er is niets zo frustrerend voor je toehoorders dan niet kunnen zien wat je aan het presenteren bent. Zorg dat iedereen je presentatie kan zien en plaats je tv bijvoorbeeld op een instelbare tv standaard. Test van tevoren uit hoe je je tv standaard het beste kunt plaatsen om iedereen zicht te geven. Met een tv standaard en een helder beeldscherm hoef je je alleen maar op je verhaal te concentreren. Is een tv standaard niet de beste oplossing, denk dan aan een groot scherm of tv-beugel aan het plafond.