Tips voor het aanschaffen van een bedrijfsfiets

0

Het aanschaffen en rijden van een bedrijfsfiets kent vele voordelen. Je kunt de fiets benutten als extra aftrekpost op je winst en je staat nooit meer in de file. Twee grote voordelen die eenvoudig verwezenlijkt zijn. Fietsen is voordelig en gezond, ook voor u als ondernemer!

De bedrijfsfiets

Per 1 januari 2015 zijn de regels omtrent de bedrijfsfiets verandert. De werkkostenregeling, WKR, is verplicht ingesteld voor werkgevers. Dit houdt in dat de werkgever binnen de werkkostenregeling, 1,2% van de totale brutoloonsom mag gebruiken voor onbelastbare vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemers. Dus bijvoorbeeld de bedrijfsfiets. Maar dit kan ook gebruikt worden voor kerstpakketten, bedrijfsuitjes en fitnessabonnementen.

Als de fiets een hogere aanschafwaarde heeft dan €450,- (exclusief btw) komt de fiets op de balans te staan als bedrijfsvermogen, en kun je de fiets afschrijven. Een eis is dan wel dat de fiets voornamelijk voor zakelijke ritjes gebruikt wordt.

Fiets als privévermogen

Maar je kunt er ook voor kiezen om de fiets privé aan te schaffen. Je kunt dan alle zakelijk gereden kilometers laten vergoeden. Per kilometer mag je €0,19 als beroepskosten boeken in je eigen onderneming.

Voordat je als ondernemer een fiets gaat aanschaffen is het slim om na te gaan welke optie voor jou fiscaal het voordeligst is, de fiets zakelijk aanschaffen of met het privévermogen. En wees er financieel ook klaar voor, de aanschaf van de bedrijfsfiets brengt toch nog kosten met zich mee, ondanks de fiscale voordelen.

Welk type bedrijfsfiets

Ook belangrijk is om te kijken welk type bedrijfsfiets het best bij jou en je onderneming past. Ga je voor een klassieke herenfiets of kies je voor het comfort van een elektrische fiets. Kijk ook naar de identiteit en het imago van je onderneming. Als eigenaar van een sportschool, word je verwacht op een sportief model en kan het wellicht wat vreemd overkomen als je op een elektrische fiets aan komt rijden. Kies een bedrijfsfiets die bij jouw wensen en de onderneming past en doe de aanschaf op de voor jou meest voordeligste manier.

Delen