De voordelen van shortlease voor MKB’ers

0

Het zakelijk leasen van een auto is financieel aantrekkelijk voor MKB’ers, doordat de kosten aftrekbaar zijn en er geen risico gelopen wordt op hoge onderhoudskosten of een lage restwaarde. Maar een normaal leasecontract heeft een looptijd van vier tot vijf jaar, een langdurige financiële verplichting die niet iedere MKB’er zomaar kan aangaan. Want hoe zit dat als jij of je medewerkers slechts een bepaalde periode vervoer nodig hebben voor een extern project? Of als er medewerkers nog in hun proeftijd zitten, of slechts een gedeelte van het jaar in dienst of ingehuurd zijn voor seizoensarbeid? Dan biedt shortlease uitkomst. Hieronder vind je de voordelen ervan op een rij.

Kortdurend leasecontract

Shortlease is eigenlijk gelijk aan normale (zogenaamde ‘operational’) lease, behalve dat de looptijd van het contract korter is. Vaak gaat het om een periode van een of twee maanden, tot maximaal twee jaar. Zo heb je als MKB’er dus de mogelijkheid enkel voor de benodigde tijd een auto te huren, zonder dat je vastzit aan een langlopend contract. Je zou ook een auto kunnen huren, maar vergeleken met shortlease is dit veel duurder.

Flexibele opzegging bij shortlease

En loopt het project waaraan jij of de medewerker die in de shortlease bedrijfswagen rijdt uit? Vaak biedt shortlease een flexibele opzegging. Na de minimale leaseperiode kun je de auto zonder problemen wat langer gebruiken. De inleverdatum staat dan niet vast, maar kun je zelf bepalen.

Vaste kosten gedurende de looptijd

Bij de mobiliteitsbehoefte van je bedrijf is het verstandig altijd een vergelijking te maken tussen de verschillende opties. Naast huur, shortlease of een andere vorm van lease kun je ook een bedrijfswagen zelf aanschaffen. Je hebt dan echter wel voldoende financiële middelen nodig voor de investering, en de kosten door de jaren heen zullen fluctueren. Daarnaast loop je ook risico, doordat bijvoorbeeld de autoverzekeringspremie en de wegenbelasting kunnen stijgen, en de restwaarde van de auto lager kan zijn dan begroot. Dingen waar je als MKB’er liever niet teveel mee te maken hebt, en voorkomt met een shortleasecontract.

Altijd volledig verzekerd op weg

Als je gebruikmaakt van een zakelijke auto via shortlease weet je zeker dat je altijd goed verzekerd onderweg bent. In het maandbedrag is altijd een allrisk verzekering opgenomen, soms ook een eventuele inzittendenverzekering. Mocht je schade hebben die niet te verhalen is, dan kan het wel zijn dat je een eigen risico (enkele honderden euro’s) moet betalen. Het eigen risico is soms leeftijdsbepaald, en hoger voor beginnende bestuurders.

Geen invloed op schadevrije jaren autoverzekering

Leaseauto’s zijn erg populair. Maar een leaseauto staat in de meeste gevallen op naam van de leasemaatschappij, en niet op je eigen naam. Waar niet veel mensen rekening mee houden, is dat dit invloed kan hebben op je opgebouwde schadevrije jaren. Eerder vervielen deze soms al als je een jaar lang geen autoverzekering op je naam had staan, maar tegenwoordig geldt meestal een termijn van drie jaar. Omdat shortlease korter is dan deze periode, heeft het geen invloed op het behoud van je schadevrije jaren, bijvoorbeeld als je daarna een autoverzekering voor een nieuwe privéauto wil afsluiten.

Delen