Waarom zijn er steeds meer lease auto’s in het MKB?

0

Er zijn steevast twee onderwerpen waar privé en zakelijk vaak in elkaar overlopen in het MKB. Op plaats 1 staat het gebruik van de telefoon. Welke telefoon het beste is voor zakelijk gebruik, lees je hier. Bij steeds meer bedrijven in het MKB doet de lease auto zijn intrede. Steeds meer ondernemers zien de voordelen van leasen. Maar wat houdt dit nu precies in? Zijn er ook nadelen aan lease? En voor welke vorm van lease kun je het beste kiezen? In dit artikel gaan we hier nader op in.

Welke soorten lease zijn er?

Als zakelijk rijder kun je kiezen voor private lease of operational lease. Bij operational lease is er dan nog de variant van full operational lease. Als je kiest voor private lease dan lease je de auto als privé persoon. Het grote voordeel daarvan is dat je de auto ook zonder problemen privé kunt gebruiken. Dit is ideaal als je je auto niet alleen wilt gebruiken voor woon-werk verkeer of voor het bezoeken van klanten. Bij operational lease wordt de auto geleased voor uitsluitend zakelijk gebruik. Je leaseauto kun je ook onder full operational lease gebruiken. Dan zijn alle kosten inbegrepen, zoals vervangend vervoer bij reparatie en onderhoud, winterbanden en pechhulp.

Wat is inbegrepen als ik zakelijk lease?

Eigenlijk zijn alle kosten behalve de brandstof inbegrepen als je zakelijk een auto leaset. Denk daarbij aan de wegenbelasting, verzekering (altijd allrisk) en de kosten voor reparatie en onderhoud. Vaak kun je in combinatie met je leaseauto een tankpas aanvragen waarmee je bij alle of bepaalde stations korting krijgt. Het voordeel is sowieso dat je de brandstof achteraf kunt betalen en een overzichtelijke, fiscus proof factuur krijgt. Sommige brandstofpassen zijn zelfs inclusief de wasstraat, parkeergeld en tolwegen.

Kun je een lease auto ‘eigen’ maken?

Als je een auto leaset voor de zaak dan kun je die zonder problemen laten voorzien van belettering. Vaak gebeurt dit al als de auto nog bij de leasemaatschappij staat. Je kunt een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is je auto(‘s) ter plaatse van belettering laten voorzien zodat je er na aflevering direct de weg mee op kunt. Verder is het natuurlijk toegestaan om de auto te voorzien van extra’s die je graag wilt zoals een trekhaak maar ook een sportieve spoiler of velgen zijn mogelijk. Laat je wel door je accountant goed informeren of deze extra kosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Altijd een nieuwe auto voor de zaak

Het belangrijkste voordeel van zakelijk leasen is dat je altijd in een (vrijwel) nieuwe auto van de zaak rijdt. Een leasecontract ga je aan voor de duur van tussen de 1 en de 4 jaar. Je komt dus altijd goed voor de dag als je klanten bezoekt. Daar komt bij dat je in de meeste gevallen geen of nauwelijks onderhoud hoeft te laten plegen aan je auto zodat je niet zonder vervoer zit als je toevallig geen contract hebt met vervangend vervoer.

 

Delen