Menu
Eigen bedrijf

Drie problemen en oplossingen voor financiële instellingen

Drie problemen en oplossingen voor financiële instellingen

Financiële instellingen hebben het zwaar te verduren. Dit keer niet vanwege een economische crisis, maar door een probleem dat misschien nog wel groter is. Voor criminelen komt er steeds weer nieuwe technologie beschikbaar. De geavanceerde technieken weten de veiligheidsmaatregelen steeds weer te omzeilen. Gelukkig staan de ontwikkelingen aan de goede kant ook verre van stil. In dit artikel ontdek je wat de grootste problemen zijn voor financiële instellingen en wat de oplossingen kunnen zijn.

Valse positieve meldingen

Financiële instellingen worden volop gecontroleerd op fraudedetectie en anti-witwaspraktijken (AML). Terecht, want ondermijning is een groot probleem. Een nadeel van de scherpe controles is echter dat er hoge fout-positieve percentages worden waargenomen. Fraudedetectie is daarom zeker niet altijd effectief. Het leidt tot ontevreden klanten. En nog vervelender is het dat de echte criminele activiteiten worden gemaskeerd. Het is daarom zaak om de AML transaction monitoring door echte specialisten te laten uitvoeren, in ieders belang.

Veel administratie en data

Geavanceerde en statistische detectiebenaderingen vereisen een goede kwaliteit van de gegevens. Daarbij wordt er diep op de geschiedenis ingegaan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de betreffende financiële instelling. Voor de meeste organisaties is dat moeilijk, simpelweg omdat het erg tijdrovend is. Op dit vlak zijn er zeker ook goede ontwikkelingen, die leiden tot meer technische diepgang aan de ene kant en een tijdbesparing aan de andere kant.

De voorschriften worden niet bijgehouden

Zoals gezegd is het verre van simpel om een financiële instelling te runnen. De naleving van de AML-voorschriften is als rij complex. Daarnaast moet alles goed worden bijgehouden. En dat gebeurt niet, met als gevolg dat er boetes komen en negatieve berichten in de media verschijnen. Onnodig, omdat het bij de financiële instelling geen onwil is, maar een combinatie van een gebrek aan kennis en tijd. Door gebruik te maken van de juiste financiële dienstverlening kan dit probleem worden aangepakt.

Zo minimaliseer je boetes en houd je een goede naam

Boetes wil niemand, een slechte naam in de media is nog vervelender. Vergeet niet dat veel mensen alleen de krantenkop lezen. En als daarin staat dat jouw financiële instelling de mist is ingegaan, wordt de eventuele nuance verderop in het artikel niet gelezen. De oplossing om dit te voorkomen is eigenlijk vrij simpel. Vind een bedrijf dat gespecialiseerd is in risicobeheerdiensten voor financiële criminaliteit. Ze zijn volledig op de hoogte van de wet- en regelgeving, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo kun je met een gerust hart werken en hoef je niet bang te zijn dat er ergens iets misgaat. Daarnaast maken criminelen bij jouw organisatie geen kans.