Menu
Detailhandel

Winkeliers lopen miljoenen mis

“Winkeliers lopen miljoenen mis doordat banken 110 dagen per jaar dicht zijn.”, zegt Jan Meerman, voorzitter van brancheorganisatie Detailhandel Nederland op maandag 14 april. Tegenwoordig zijn de winkels altijd open, ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds en op zon- en feestdagen. Banken zijn in het weekend dicht, en ook ’s avonds sluiten zij de deuren. “Dat is volstrekt uit de tijd”, zegt Meerman.

Pinbetalingen worden niet verwerkt op het moment dat de banken gesloten zijn. Het komt voor dat winkeliers hun omzet pas dagen laten ontvangen. Inkomsten uit rente lopen zij daardoor mis en kunnen ze hun rekeningen niet op tijd betalen. Als gevolg daarvan ontvangen de winkeliers een boete. In een weekend met maandwisseling kan dit tot nog meer problemen leiden. Winkeliers moeten namelijk dan hun omzet- en loonbelasting betalen. Dit probleem is al eerder aangekaart door Detailhandel Nederland. Zij vragen er nu met het paasweekend in aantocht opnieuw aandacht voor. Door het lange weekend ligt het betalingsverkeer namelijk vier dagen voor een groot gedeelte stil.

Meerman vindt dat de situatie niet langer houdbaar is. Het geld is hard nodig voor de winkeliers. Volgens Meerman schuilt de oplossing in een knopje dat de banken moeten “aanzetten” in plaats van “uitzetten”. Betaalvereniging Nederland werkt samen met andere betrokken partijen aan een nationale oplossing, zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn. De Europese Centrale Bank (ECB) is volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland de boosdoener. “De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is”, zei hij in de krant. Op korte termijn zit een Europese oplossing er niet in, er wordt eerst gezocht naar een oplossing voor Nederland.