Werkgevers vinden sneller een geschikte kandidaat

0

Ondanks alle negatieve lading die rondom de coronapandemie hangt, brengt deze bizarre periode ook positieve dingen aan het licht. Werkgevers vinden bijvoorbeeld sneller een geschikte kandidaat voor een openstaande vacature! 

Lichtpuntjes

In de ogen van veel mensen is de pandemie door het coronavirus enkel kommer en kwel. Vooropstellend: de negatieve kanten wegen ook zeker niet op tegen de positieve kanten die het ook met zich meebrengt. Het vreselijke aantal doden en zieken met blijvend letsel weegt uiteraard tegen geen enkel voordeel op. Toch is het ook goed om in deze ‘negatieve tijden’ naar kleine lichtpuntjes te kijken. Dat kan bijvoorbeeld na een onderzoek van databedrijf Intelligence Group. Zij deden een analyse naar de arbeidsmarkt op basis van vacatures bij onder andere een groot recruitementbureau. 

Sneller gevuld

Dit bedrijf heeft bijvoorbeeld gekeken naar hoe lang vacatures bij dit bureau online staan. Aan deze periode kun je namelijk leiden of werkgevers nu sneller, of juist langzamer een geschikte kandidaat vinden. Wat blijkt: het eerste is waar. De gemiddelde tijd dat vacatures bij de onderzochte werkgevers online staan, nam flink af. Kostte het een van werkgevers voor en aan het begin van de crisis nog 60 dagen om een geschikte kandidaat te vinden, nu neemt dat proces gemiddeld 47 dagen in beslag. Dat is dus een daling van 22%. 

Ook bij uitzendbureaus

Dezelfde trend is te zien bij onderzochte uitzend-, werving- en selectiebureaus. Voor de komst van corona, duurde het daar gemiddeld 34 dagen om een geschikte kandidaat te vinden. Hoewel de daling in het aantal dagen minder groot is dan bij het recruitementbureau, is een vacature bij deze bedrijven wel nog sneller gevuld. Het duurt nu namelijk 29 dagen voor de vacature offline kan. 

Vrijwel alle beroepsgroepen

Vrijwel alle beroepsgroepen

Bij het onderzoek is ook gekeken naar de verschillende beroepsgroepen. Zit daar nog veel verschil in hoe lang de vacatures online staan? De gedaalde doorlooptijd van vacatures doet zich echter in alle beroepsgroepen voor. Bij dienstverlenend personeel en verkopers is echter wel een iets sterkere daling te zien. Ambachtslieden zijn de enige uitzondering op de regel. 

Oefenen maar

Nu vacatures sneller gevuld zijn, neemt de concurrentie dus ook iets toe. Je moet als sollicitant sneller zijn en er het liefste bovenuit springen. Zorg er daarom voor dat je tot in de puntjes bent voorbereid. Kijk bijvoorbeeld of je alvast een assessment kunt oefenen die je in veel gevallen tijdens een sollicitatieprocedure krijgt. Zo kun je vooraf al een test van bijvoorbeeld PiCompany of Person Clinical doen. Door deze te oefenen, vergroot jij je kansen aanzienlijk. 

Delen