Tips om eenvoudig je auto zakelijk te taxeren

0

Bent op zoek naar een nieuwe, zakelijke lease-auto of wil je een auto aanschaffen voor de zaak? Dan moet je de auto zakelijk taxeren. Hierdoor weet je exact de waarde van de auto en kan er een bedrag worden bepaald voor het leasen. Ook kan het zijn dat je als ondernemer je zakelijke auto liever privé wilt gebruiken. En het omgekeerde kan natuurlijk ook, dat je de privé auto op de zaak wilt zetten. Voor al deze situaties is een taxatierapport noodzakelijk. In het rapport staat de handelswaarde, de inruilwaarde en de verkoopwaarde van een auto. Hoe kun je eenvoudig de auto zakelijk taxeren en waar heb je het nog verder voor nodig?

Waarom een auto zakelijk taxeren?

Waarom een auto zakelijk taxeren

Een van belangrijkste vereisten voor een auto zakelijk taxeren, is dat de taxatie door een erkend taxateur moet worden uitgevoerd. De Belastingdienst eist zelfs dat je de taxatie bij een onafhankelijke taxateur laat uitvoeren. Nu lijkt het handig om dat te doen bij je eigen garage, maar volgens de Belastingdienst is die dus niet onafhankelijk. Het moet een autotaxateur zijn die onafhankelijk is van het autobedrijf waar je de auto hebt gekocht. Deze taxateur moet de Waarde Economisch Verkeer (WEV) bepalen. Hiermee wordt de fiscale waarde van het voertuig bedoeld, dit is de waarde op het moment van overschrijven. Deze waarde is van groot belang om later met de Belastingdienst een discussie of een naheffing te voorkomen. Een auto zakelijk taxeren is niet alleen nodig als je de auto in het bedrijf wilt inbrengen of van zakelijk naar privé. Er zijn ook andere momenten en situaties die daarom vragen. Zo kun je te maken krijgen met een inboedelverdeling bij een erfenis of echtscheiding. Ook kan het zijn dat een waardevaststelling nodig is omdat er sprake is van een gedwongen verkoop. De WEV-waarde is dan noodzakelijk voor zowel curatoren, banken als bijvoorbeeld lease- en financieringsmaatschappijen. Het kan voorkomen dat jij of je klant failliet is gegaan en dus niet aan de maandelijkse verplichtingen kan worden voldaan. Een auto zakelijk taxeren en een WEV-taxatierapport is dan nodig om de zaken goed te kunnen regelen.

Waar kun je terecht voor een auto zakelijk taxeren?

Alles kan tegenwoordig digitaal dus ook een auto zakelijk taxeren kan digitaal. Autotelex wordt door Belastingdienst als erkende taxateur gezien en kan een auto op basis van een koerslijst taxeren. Zo beschikken ze over een complete voertuigdatabase met actuele RDW-informatie. Deze database heeft daarnaast een koppeling met de NAP-tellerstandcontrole zodat ze altijd de juiste informatie voorhanden hebben. Zo ben je verzekerd van een uitstekend onderbouwde in- en verkoopprijs, op basis van het juiste model, uitvoering en specificaties. Naast het taxeren van de auto, en het geven van een waardebepaling en het noodzakelijke WEV taxatierapport, kun je ook terecht voor advies en helpen ze je eventueel zelfs met de verkoop. Met de bijbehorende app heb je een handig overzicht van alle taxaties en inkopen van alle auto’s van de zaak.

Delen