Slim sparen als je ondernemer bent? De beste tips!

0

Veel beginnende ondernemers vinden het lastig om in de eerste jaren van het ondernemen op een slimme en efficiënte manier te sparen. Toch is het, zeker als je startende zzp’er bent, belangrijk om voldoende geld apart te houden voor de btw en belasting. Ook voor een buffer of investering is dit belangrijk. Maar hoe kun je dat op een handige manier doen? In dit artikel lees je de beste tips om als starter geld te (be)sparen.

Kies voor een bank met spaarrente

Voor het geld dat in je onderneming omgaat, zowel ingaand als uitgaand, heb je als zzp’er of startend ondernemer natuurlijk een bankrekening nodig. Bij de keuze voor een geschikte zakelijke bankrekening, is het aan te raden om spaarrentes vergelijken. Er zijn genoeg banken en financiers die nog rentes verstrekken over kapitaal. Zeker als je onderneming begint te groeien, kan een bank met een spaarrente je extra kapitaal opleveren. En alle beetjes zijn natuurlijk meegenomen.

Begin direct met pensioensparen

Als je jong bent en aan het begin van je carrière staat, is pensioensparen niet direct het eerste waar je aan denkt. Het is echter van groot belang om direct geld apart te zetten op een pensioenspaarrekening. Er zijn diverse goede spaarregelingen beschikbaar om geld opzij te zetten voor je oude dag. Tip: stort af en toe wat extra in je pensioenpot als je liquide middelen dat toelaten.

Kijk kritisch naar je kantoor- en/of bedrijfsruimte

Werk je vanuit een kantoorpand, thuis of op locatie, dan kun je als beginnend ondernemer ook besparen door te investeren in een goed geïsoleerde en duurzame werkruimte. Kies voor isolatieglas, ledverlichting en energiezuinige apparatuur. Als je een groot dak hebt, kunnen zonnepanelen interessant zijn. Zo kun je op langere termijn besparen op de energierekening. Een prettige bijkomstigheid is dat je niet alleen minder energiekosten hebt, maar ook duurzaam onderneemt en iets goed doet voor het milieu.

Delen