Menu
Energie

Hoe Nederland het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken stimuleert

Zonnepanelen, we zien ze steeds meer in het straatbeeld. Panelen op daken zijn ondertussen al redelijk normaal geworden. De mate waarin je ze tegenkomt neemt ook toe. Dat is goed, want in 2020 moeten we 16% van de energie opwekken met duurzame bronnen. Daarom biedt de overheid subsidie als je voor zonnepanelen kiest. Niet alleen particulier, juist ook zakelijk is het een interessante investering. Geldt dat ook voor jouw bedrijf?

Gunstige regelingen
Ga je voor zakelijke zonnepanelen, dan heb je recht op bepaalde subsidies. Omtrent zakelijke investeringen zijn er verschillende regelingen. Die gelden ook voor zonnepanelen. Je hebt de EIA en KIA. De eerste staat voor Energie-investeringsaftrek. Hierbij gaat het om investeringen in energiezuinige technieken. Met de EIA kun je 58% van de investeringskosten van je fiscale winst aftrekken. Met de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) krijg je subsidie voor ‘kleine’ investeringen. Het bedrag van deze investering moet wel boven de € 2.300 komen en onder de €311.243 blijven. Daartussen heb je recht op verschillende aftrekbedragen.

Milieu-investeringsaftrek
Dan is er nog de MIA (Milieu-investeringsaftrek). Hiermee probeert het ministerie van Infrastructuur en Milieu milieuvriendelijke investeringen te stimuleren. Met de MIA kan tot 36% van het investeringsbedrag afgetrokken worden. Leg je panelen om asbest te vervangen, dan heb je in sommige gevallen recht op 75% vrije afschrijving op de panelen. De zonnepanelen moeten dan wel binnen 3 maanden worden geplaatst.

Subsidie bij grote installatie
Duurzame energie produceren wordt gemotiveerd. Ga je voor een grote installatie, van meer dan 60 panelen, dan heb je als bedrijf recht op de SDE+ subsidie. Deze dekt de kosten die je meer kwijt bent aan de zonne-energie (groen) ten opzichte van grijze stroom. Zo worden zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor bedrijven. Dat is belangrijk, want zo kunnen panelen een grote rol spelen in de verschuiving naar het opwekken van meer duurzame energie in Nederland.

Kostenvoordeel en terugverdientijd
Het kostenvoordeel dat je als bedrijf kun hebben aan zonnepanelen, hangt af van meerdere factoren. Zoals de investeringskosten, het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid energie de ze opwekken. Samen bepalen die de terugverdientijd. Voordat je echt voordeel beleeft aan de installatie (in de vorm van winst), ben je eigenlijk nog bezig met het terugverdienen van de investering. Als je heel graag snel op de kosten wilt besparen, kun je het best energieprijzen met elkaar vergelijken en overstappen naar een goedkoper tarief voor gas en stroom.

Minder CO2-uitstoot
Wat gunstig is, is dat je je minder schuldig maakt aan CO2-uitstoot. Daar merk je in de portemonnee alleen weinig van. Waar je wel wat van merkt, en wat ook kan bijdragen aan een kortere terugverdientijd, zijn de tarieven die je betaalt voor de stroom die je zakelijk afneemt. De energierekening kan hiermee behoorlijk omlaag gaan. Verder kun je makkelijk even berekenen hoeveel een installatie je kost en wat de besparing per jaar is.