Menu
Verzekeringen / ZZP / Freelance

Zzp’er: welke verzekeringen moet je regelen?

zzp verzekeringen 2

Als zzp’er moet je al je verzekeringen zelf regelen. Wat voorheen via je werkgever was geregeld, vervalt. Je arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld. En ook je privé-verzekeringen dekken niet altijd je zakelijke risico’s. Je aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld.

Welke verzekeringen je afsluit, hangt af van je bedrijfssituatie en van keuzes die je maakt. Sommige verzekeringen moet je gewoon hebben, andere vind je misschien minder belangrijk. Je hoeft bij de start van je bedrijf ook niet direct alle verzekeringen af te sluiten. Hieronder noemen we een aantal verzekeringen die veel worden afgesloten door zzp’ers en kleine ondernemers.

Ziektekostenverzekering

Kom je uit loondienst? Dan vervalt de (collectieve) ziektekostenverzekering van je werkgever. Meestal kun je die verzekering wel gewoon houden. Het eventuele financiële voordeel van de collectieve verzekering vervalt dan waarschijnlijk wel. Je kunt er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Maar zeker is: je kunt niet zonder ziektekostenverzekering. Een basisverzekering is wettelijk verplicht, een aanvullende verzekering niet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Ben je voor langere tijd ziek? Dan kun je door inkomstenverlies behoorlijk in de financiële problemen raken. Met een AOV kun je hier iets tegen doen. Veel beginnende ZZP’ers vinden een AOV te duur. Toch is het goed om je er eens in te verdiepen. De kosten kunnen erg meevallen. Je kunt je AOV namelijk aanpassen op je eigen wensen. Er valt dus veel te kiezen én te besparen. En een AOV is bij langdurige ziekte een hele geruststelling.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering heb je als het goed is al.  Maar veroorzaak je schade aan spullen van een klant en stelt die jou daarvoor aansprakelijk? Dan dekt je particuliere verzekering die schade niet. Daarvoor heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Geef je advies of maak je berekeningen waar je klant mee aan de slag gaat? En pakt jouw werk verkeerd uit doordat je een fout maakte en je klant financiële schade lijdt? Dan dekt je aansprakelijkheidsverzekering die schade niet. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel. Dus werk je in de dienstverlening? Overweeg dan om dit te verzekeren. En sluit je zo’n verzekering af, zorg dan dat je goede algemene voorwaarden hebt. De meeste verzekeraars en brancheverenigingen hebben voorwaarden beschikbaar die je kunt gebruiken.

Rechtsbijstandverzekering

Stel, je belandt in een vervelende discussie met je klant. Omdat hij om een of andere reden niet wil betalen bijvoorbeeld. Of omdat hij je aansprakelijk stelt voor een schade. En het loopt zo hoog op dat je het via advocaten moet uitvechten. Dan voorkomt je rechtsbijstandverzekering een hoge rekening voor juridische bijstand.

Bedrijfsautoverzekering

Een bedrijfsauto is een auto die in je boekhouding voorkomt. Deze verzeker je met een bedrijfsautoverzekering. Heb je meerdere bedrijfsauto’s? Dan kun je deze in 1 verzekering onderbrengen. Wel zo makkelijk. Veel zzp’ers maken voor hun werk gebruik van hun particuliere auto. Zij verrekenen geen BTW en hebben geen grijs kenteken. In dat geval is een bedrijfsautoverzekering niet nodig. De bestaande particuliere verzekering is dan voldoende.

Inventaris en voorraad verzekeren

Koop je voorraden in en heb je materialen om je werk mee uit te voeren, zoals gereedschappen en computers? Dan kun je die apart verzekeren. Bij diefstal, brand, storm- of waterschade ben je dan verzekerd. Kun je door deze schade een tijdje je werk niet doen en lijd je verlies van omzet of productie? Dan kun je dat aanvullend meeverzekeren. Heb je voor je werk als zzp’er alleen een laptop en een telefoon nodig? Dan is je particuliere verzekering waarschijnlijk voldoende. Ga dit na bij je verzekeraar.

Benieuwd welke verzekeringen u als zzp’er of ondernemer nog meer kunnen helpen? Bekijk dan onze verzekeringen voor zzp’ers.

Bron: Centraal Beheer