Zo maak je overwerken enigszins aantrekkelijk

0

Overwerken, je ontkomt er niet aan. Zeker in altijd-ontwikkelende steden zoals Eindhoven ligt de concurrentie je continu op de hielen. Sommige dagen zullen alle zeilen bijgezet moeten worden om de voorsprong op nieuwkomers in de markt te behouden. Maar met familie, een sociale cirkel en activiteiten ter ontspanning wordt het steeds moeilijker om medewerkers te overtuigen net die paar nodige uurtjes langer door te gaan.

Wat kun je doen om je medewerkers te motiveren en overwerken aantrekkelijker maken?

 1. Maak overwerken leuker; of simpelweg lekkerder!
  Maak de uren overwerken net iets interessanter dan de normale dag-uren. Deel ijsjes uit tijdens verlaatte zomermiddagen of laat sushi in Eindhoven bezorgen voor het hele team! Fijn even samen om de tafel met een reuze aanbod aan sushi. Bied net dat kleine beetje extra aan de medewerker die zijn privéleven even op de tweede plaats zet om wat langer op de zaak te blijven. Want eerlijk is eerlijk, dat verdiend een beloning!
 2. Organiseer een borrelavond
  Veel personeelsuitjes worden gebaseerd op vooraf bedachte teamsbuilding dagen of een avondje borrelen in de kroeg, maar niet iedereen heeft hier zin in. Vervang de personeelsuitjes eens door een standaard borrelavond die 1x per week / maand plaatsvindt in het bedrijf. Bouw de kantine om tot een klein cafe en geef je medewerkers de mogelijkheid om na het werk even na te borrelen, gewoon, op kantoor! Een ander voordeel is natuurlijk dat medewerkers al snel minder problemen hebben met een uurtje overwerken; collega’s wachten namelijk met een koud biertje in de kantine op ze!
 3. Beloon hard werk
  Houd het hard werken en overwerken voldoende in balans. Laat bijvoorbeeld medewerkers die vroeg klaar zijn met hun bezigheden een uurtje eerder naar huis gaan. Of beloon het hele team met sushi tijdens de lunch. Hiermee creeer je goodwill en heb je een grotere kans dat ze zich zonder twijfel offeren voor een paar uurtjes overwerken!
 4. Bied keuze in uitbetaling
  Die paar uurtjes overwerk kunnen voor de ene medewerker heel welkom zijn op de bankrekening, terwijl de andere de uren liever opneemt voor een toneelvoorstelling van zijn kinderen. Biedt je medewerkers hierdoor ook verschillende opties aan. Willen ze de extra uren uitbetaald krijgen, opnemen of misschien opsparen voor een extra vakantiedag?
 5. Geef overwerkers krediet
  Door de overwerkers een streepje voor te geven op de rest, motiveer je andere medewerkers om ook eens een keer wat langer te blijven. Geef overwerkers bijvoorbeeld de eerste keuze met het plannen van een vakantie, of laat ze wat sneller eerder naar huis gaan met lekker weer in een rustige periode.
Delen