Waarom een Wi-Fi Site Survey belangrijk is

0

Een Wi-Fi site survey is belangrijk. Waarom? Omdat steeds meer bedrijven afhankelijk zijn van een goede internetverbinding. Effectief gebruik maken van een cloudservice vereist wel een goed werkende dataverbinding. Een steeds haperende of langzame verbinding zorgt ervoor dat men minder productief werkt. Met een site survey kun je dit soort situaties in kaart brengen. Op basis daarvan kun je je netwerk optimaliseren.

Wi-Fi netwerk

Een recente ontwikkeling is dat veel kantoren overgaan op een draadloos netwerk. Alle computers, tablets en smartphones maken daarbij gebruik van het Wi-Fi netwerk. Maar ook printers en apparaten met een Smart Home toepassing. Steeds meer aansturing van verlichting, geluid en huishoudelijke apparatuur gaat via de Wi-Fi. Dit geeft aan wat het belang van een goed draadloos netwerk is. Niet alleen moet de verbinding snel gemaakt zijn, de up- en downloadsnelheid is belangrijk. Om effectief te werken moet het Wi-Fi netwerk dus geoptimaliseerd zijn voor alle werkplekken.

Wi-Fi site survey

Om in kaart te brengen wat er geoptimaliseerd moet worden kun je een Wi-Fi site survey laten uitvoeren. Bij het aanleggen van een Wi-Fi netwerk wordt gekeken wat het bereik van de diverse access points zijn. Op basis daarvan wordt bepaald waar de apparatuur wordt geplaatst. In dat geval wordt er geen rekening gehouden met andere factoren. Je kunt hierbij denken aan stoorsignalen, isolerende materialen in wanden en vloeren. Maar ook niet met de hoeveelheid datagebruik die per werkplek kan verschillen. Met een site survey is precies zichtbaar waar er te weinig capaciteit aanwezig is.

Efficiënt werken

Als je een Wi-Fi site survey laat uitvoeren kun je het netwerk optimaliseren. Met een goed werkende verbinding voor iedere werknemer is de hoeveelheid wachttijd per werknemer aanzienlijk minder. Als iemand echt efficiënt in de cloud wilt werken, moet de verbinding zo goed zijn alsof je vanaf de lokale harde schijf werkt. Deze snelheid moet ook gehandhaafd blijven wanneer er meerdere collega’s tegelijkertijd veel data binnenhalen of versturen.

Beveiligde verbinding

Een beveiligde verbinding is cruciaal voor een bedrijf. Met name om informatiestromen te beschermen, maar ook de aanwezige informatie veilig te stellen. Een Wi-Fi netwerk moet gebruik maken van versleuteling zodat gegevens die worden onderschept, niet bruikbaar zijn. Daarnaast moet de toegang tot het netwerk beveiligt zijn zodat de aanwezig informatie alleen voor bevoegde personen beschikbaar is. Met het oog op de privacybescherming zijn persoonsgegevens ook nog eens beter afgeschermd.

Houd het overzichtelijk

Een Wi-Fi site survey brengt vooral overzicht in een netwerk. Wat eerder een wirwar van ethernetkabels was, zou nu een aaneenschakeling van access points moeten zijn. Door de survey kun je analyseren waar je tekort komt of juist overhoudt. Hiermee kun je het bedrade netwerk tot een minimum beperken. Met een overzichtelijk netwerk van apparaten als gevolg. Als er wat met het netwerk is, kun je eenvoudig achterhalen waar het probleem zich bevindt.

Een goed internet netwerk is noodzakelijk in een bedrijf. Zorg daarom voor een goed netwerk waarbij iedere werkplek een snelle en goede verbinding heeft. Iedere kleine vertraging zorgt jaarlijks voor veel verloren tijd. Met een Wi-Fi site survey kun je precies in kaart brengen wat je kunt optimaliseren in je netwerk.

Delen