Vijf redenen waarom elke MKB’er over een realtimeboekhoudsysteem moet beschikken

0

Realtimeboekhoudsystemen doen het steeds beter. Experts menen zelfs dat ze, met de introductie van de betaalrichtlijn PSD2 en diverse nieuwe bankkoppelingen, verder aan belang zullen winnen. Toch zijn de mogelijkheden van dergelijke realtimeboekhoudsystemen ook vandaag de dag niet mis, integendeel. Hieronder lees je 5 redenen waarom elke MKB’er eigenlijk over zo’n realtimeboekhoudsysteem moet beschikken.

# 1. Tijd besparen met een realtimeboekhoudsysteem

Time is money, zoals ene Benjamin Franklin het ooit zo toepasselijk wist te verwoorden. Met realtimeboekhoudsystemen kan je immers veel tijd besparen. Dit heeft alles te maken met het feit dat veel automatisch verloopt. Vooral de verschillende koppelingen spelen hierbij een rol, net zoals de voorgeprogrammeerde functies. Zo volstaat het steeds vaker om even een foto van een factuur te uploaden, waarna het boekhoudsysteem de rest doet.

# 2. Meer zekerheid en een hogere kwaliteit

Fouten zijn menselijk. Maar als het over de boekhouding gaat, zijn ze allesbehalve wenselijk. Realtimeboekhoudsystemen zijn echter voorzien van allerhande functionaliteiten om dergelijke fouten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het inladen van de gegevens van jouw rekening voor zzp’ers en het vergelijken ervan met de ingeboekte transacties. Automatische foutmeldingen en rapporten zorgen ervoor dat je meer zekerheid krijgt met betrekking tot de kwaliteit van jouw boekhouding.

# 3. Koppelingen, koppelingen en nog eens koppelingen

Realtimeboekhoudsystemen bouwen voort op de voortdurende communicatie met andere softwaresystemen. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met jouw bankomgeving, maar ook aan koppelingen met webshops, kassasystemen of systemen voor voorraadbeheer. Natuurlijk is een en ander wel afhankelijk van de ingebouwde koppelingen. Door het open karakter van de API-voorziening beschikken de meeste realtimeboekhoudsystemen bijvoorbeeld wel over een koppeling met de zakelijke rekening van bunq, terwijl dat bij andere zakelijke rekeningen niet automatisch het geval hoeft te zijn.

# 4. Werken in de cloud

Bij een realtimeboekhoudsysteem is het de logica zelve dat het voortdurend kan communiceren en dit via het geliefkoosde communicatiemiddel: internet. Daarom bevinden de gegevens zich meestal in de cloud. En dat brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo is de boekhouding voor het MKB voortdurend raadpleegbaar, ongeacht waar je je bevindt. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Hiernaast hoef je je over jouw hardware geen zorgen te maken: alles staat op een externe server dat door specialisten, ook op vlak van veiligheid, wordt onderhouden. En die veiligheid zit wel snor. Het is nu eenmaal makkelijker om één centrale plek te beschermen met de hulp van een veiligheidsexpert, dan jouw eigen hardware van voldoende veiligheidslagen te voorzien.

# 5. Beschik over live inzichten

Tot slot brengen realtimeboekhoudsystemen ook live inzichten. Op elk moment van de dag kan je de status van de boekhouding raadplegen en zo ook preventief ingrijpen indien nodig. Hiernaast kan je op basis van actuele cijfers betere beslissingen nemen, mede dankzij de rapporten die je simuleert. Omdat je je niet langer op beslissingen van een vorig kwartaal hoeft te baseren, gaat de kwaliteit van de beslissingen er eveneens op vooruit. En daar kan elk bedrijf de vruchten van plukken.

Delen