Veiligheid op de werkvloer: 5 tips

0

Wanneer je een bedrijf hebt, is veiligheid op de werkvloer essentieel. Niet alleen omdat je graag wilt dat je werknemers veilig kunnen werken, maar ook omdat je hoge boetes kunt krijgen als je niet aan de eisen voldoet. Daarom doe je er sowieso verstandig aan om goed te kijken naar veiligheid op de werkvloer en hoe je die kunt verbeteren.

1. Goede EHBO
In welke sector je ook werkt: goede EHBO is van groot belang bij elk bedrijf. Zorg dus dat er genoeg van je medewerkers een EHBO-cursus hebben gevolgd of kunnen volgen. Heb je een bouwbedrijf? Zorg dan dat iedereen opgeleid is om EHBO te verlenen, zodat ze weten wat ze moeten doen als er iets misgaat.

2. Beperkte toegang
Zorg ervoor dat mensen die niets op je werkplaats te zoeken hebben er ook niet kunnen komen. Je kunt veel problemen voorkomen door te zorgen voor beperkte toegang tot de werkvloer. In een kantoor kun je dit doen door bijvoorbeeld met een pas-systeem te werken. Op de bouwplaats zie je het sowieso meestal snel genoeg wanneer een onbevoegd iemand binnenkomt.

3. Apparaten voor veiligheid
Er zijn verschillende apparaten en systemen die je in je bedrijf hoort te hebben. Zo dien je te beschikken over een brandalarm, brandblussers op handige locaties, blusdekens en als je een groot pand hebt ook sprinklers. Daarnaast is het verstandig om te beschikken over een AED – en genoeg mensen die weten hoe hij werkt – voor geval van nood.

4. Waardevolle items
Als eigenaar van een bedrijf is het jouw taak je mensen zo veilig mogelijk te laten werken. Wanneer ze zich omkleden moeten ze de mogelijkheid hebben gebruik te maken van een kledingkluisje. Verder is het veilig om gebruik te maken van afstortkluizen als je veel met contanten werkt. Beveiligde archiefkasten zorgen dat alle gegevens van het bedrijf goed worden bewaard.

5. Werkkleding
Denk bij veiligheid ook aan werkkleding. Zorg voor veilige en functionele bedrijfskleding, zonder loshangende delen en stropdassen die in machines kunnen raken. In bedrijven waar gewerkt wordt met (zware) machines en op bouwplaatsen is een bouwhelm verplicht, net zoals degelijke werkschoenen. Kies bijvoorbeeld stevige werkschoenen met stalen neuzen voor al je werknemers: het is een flinke investering, maar goedkoper dan wanneer je ziektekosten moet vergoeden omdat er een ongeluk is gebeurd.

Veiligheid binnen je bedrijf is een absolute must. In de kantoorbranche zal je eerder zoeken naar veiligheid in de vorm van brandblussers en EHBO-setjes, in de bouw zal je meer denken aan veilige werkkleding en werkschoenen. Sommige bedrijfstakken hebben extra beveiligende maatregelen nodig. Werkt jouw bedrijf bijvoorbeeld met asbest? Dan moet je zorgen voor extra bescherming voor je medewerkers.

Delen