Een Suzuki occasion kopen en als ZZP’er de BTW aftrekken?

0

Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen financiële administratie. Een zakelijke administratie is waarschijnlijk niet iets waar je veel verstand van hebt. Toch is het belangrijk je hier goed over in te lezen en over te laten informeren. Je wil natuurlijk voorkomen dat je teveel belasting betaalt. Gebruik jij voor je zakelijke bedrijfsvoering een auto? Dan weet je bijvoorbeeld mogelijk wel dat je van nieuwe auto’s de BTW mag aftrekken. Maar wist je dat dit in sommige gevallen ook mogelijk is als je een occasion zakelijk aanschaft?

Verschil tussen een BTW-auto en een marge-auto

Niet iedere ZZP’er heeft voldoende vermogen om een nieuwe auto aan te schaffen. Een tweedehands model ligt vaak sneller binnen je financiële bereik. In sommige gevallen is dit ook fiscaal aantrekkelijk omdat je de BTW die je bij de aanschaf van een bedrijfsauto hebt betaald mag terugvorderen. Dit is het geval als je een zogenaamde BTW-auto koopt. Dit is een auto die voorheen ook zakelijk is gereden, en die je koopt bij een dealer of geregistreerd garagebedrijf. De handelaar heeft de auto gekocht van een ondernemer die ook de BTW heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte.

Of het een BTW-auto of marge-auto betreft is niet merkgebonden. Zo zijn er diverse Suzuki occasions op Marktplaats te vinden die worden aangeboden als BTW-auto. Suzuki’s zijn erg geliefd vanwege hun betrouwbaarheid, ruimte binnenin en ietwat eigenwijze uiterlijk. Daarnaast zijn er echter ook occasions van bijvoorbeeld Volkswagen, Mercedes, BMW, Renault en Opel die worden aangeboden als BTW-auto.

Daartegenover bieden handelaren ook marge-auto’s aan. Dit zijn voertuigen die ze van een particulier hebben overgenomen. Hierover kun jij bij aanschaf geen BTW aftrekken. Je krijgt bij de aanschaf een marge-auto van de handelaar dan ook geen factuur met BTW-specificatie. Ook is het niet mogelijk de BTW terug te vorderen van een occasion die je overneemt van een particulier, omdat er dan helemaal geen factuur aan te pas komt.

Leestip: 5 tips voor de aanschaf van je bedrijfswagen

Meer fiscale voor- en nadelen van de aanschaf van een zakelijke occasion

Het zakelijk aanschaffen van een auto, nieuw of tweedehands, heeft nog meer voordelen. Zo mag je net als bij nieuwe voertuigen, ook bij tweedehandse alle kosten voor brandstof, onderhoud en verzekeringen aftrekken.

Gebruik je de auto echter ook voor privégebruik (meer dan 500 kilometer per jaar)? Om het voordeel dat je hiervan hebt te belasten, moet je bijtelling betalen. Een bepaald percentage van de nieuwwaarde van de auto (afhankelijk van aandrijving en CO2-uitstoot) wordt opgeteld bij de inkomen, en hierover betaal je inkomstenbelasting. Omdat de bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto, kan een zakelijke occasion fiscaal juist weer minder aantrekkelijk zijn. Je schaft de auto immers tweedehands aan.

Delen