Een Risico-Inventarisatie en Evaluatie opstellen: 4 tips

0

Het opstellen van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is voor veel ondernemingen ontzettend belangrijk. Aan de hand van deze inventarisatie wordt er namelijk een plan van aanpak gemaakt waarin alle mogelijke maatregelen tegen de geinventariseerde risico’s worden vermeldt. Daarnaast is het opstellen van de RI&E volgens de Arbowet verplicht voor alle werkgevers om de risico’s op de werkvloer op deze manier te verkleinen. We geven dan ook graag een aantal handige tips om het opstellen van de RI&E een stukje makkelijker te maken.

  1. 1. Schakel hulp in

Het opstellen van een RI&E kan een ontzettend flinke klus zijn, en hier wordt dan ook regelmatig een veiligheidscoördinator voor ingeschakeld. Een gespecialiseerde veiligheidsexpert maakt een grondige risicoanalyse en geeft je als bedrijf hierdoor inzicht in de risico’s. Op basis van dit overzicht kun je risico’s elimineren, beheersen of terugbrengen. Aan de hand van deze samenwerking zorgen de veiligheidscoördinatoren er vervolgens voor dat de risicoanalyse tot in detail uitgewerkt en toegepast wordt op de werkvloer. Daarnaast voorzien ze je van belangrijk advies wanneer het om de preventieve maatregelen gaat.

  1. Kijk naar anderen

Er zijn zo ontzettend veel bedrijven die veel ervaring hebben in het ontwikkelen van de RI&E, dat het helemaal geen slecht idee is om van te voren even te kijken hoe zij het aangepakt hebben. Hoe meer informatie je vooraf kunt vergaren, hoe sneller en soepeler je aan de slag kunt. Ben je lid van een branche organisatie en wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Neem dan eens contact op met je branche organisatie. Veel branche organisaties hebben al een model RI&E waar je gebruik van kan maken.

  1. Weet welke maatregelen je kunt treffen

Op basis van de RI&E is het belangrijk om een passende oplossing voor jouw organisatie te vinden. Op grond van deze analyse kun je een aantal belangrijke maatregelen treffen. Zo kun je aan de hand van je RI&E risico’s voorkomen of verkleinen, schade beperken en onderzoeken en maatregelen instellen om effecten (deels) terug te draaien. Verwerk ook al deze informatie in je RI&E.

  1. Gebruik een systeem

Er zijn allerlei systemen beschikbaar waarmee je risico’s makkelijk bij kunt houden en analyseren. Dit soort software oplossingen zorgen ervoor dat het melden van risico’s en het vinden van verbeterpunten een stuk makkelijker wordt. Wil je een eigen ICT-systeem aanschaffen, zorg dan dat gebruiksvriendelijkheid centraal staat. Zo zorg je ervoor dat niemand afhaakt omdat ze het systeem niet begrijpen.

Delen