Op welke manieren kun je als bedrijf maken van een clouddienst?

0

Een van de magische woorden van de afgelopen jaren is ‘cloud’. In feite houdt dat in dat je virtuele opslagruimte hebt op een andere, externe locatie die makkelijk toegankelijk is. Dat bespaart ruimte op je eigen servers en harde schijven én biedt veel meer flexibiliteit. We gaan verder in op het belang van clouddiensten voor je bedrijf en hoe je er gebruik van kunt maken.

De cloud en Het Nieuwe Werken

Flexibele toegankelijkheid is wellicht de voornaamste en meest actuele reden om te kiezen voor het gebruikmaken van cloud oplossingen voor je bedrijfsdata. Een cloud kan namelijk op een relatief eenvoudige manier ook vanaf andere locaties toegang bieden tot je bedrijfsdata. Toegang die aanzienlijk moeilijker te verlenen als alle benodigde data om extern te kunnen werken binnenshuis opgeslagen huis. Juist in deze tijd waarin steeds meer mensen thuiswerken, is dit voor velen hard nodig. De trend was al ingezet in het kader van Het Nieuwe Werken, maar de coronatijd die ervoor zorgt dat er nog meer mensen thuiswerken gaat ongetwijfeld voor een nieuwe mindset zorgen waarin mensen de voordelen van het thuiswerken ontdekken. Dat maakt voor de niet al te verre toekomst gebruik van clouddiensten voor bedrijven alleen maar noodzakelijker.

Cloud hosting

Een goede manier voor bedrijven om data in een cloud onder te brengen, is door gebruik te maken van de diensten van een cloud hosting provider. Het grote voordeel hiervan is dat de provider zorgdraagt voor de beveiliging van de data van jouw bedrijf. En dat is toch wel een erg belangrijke zaak om op orde te hebben. Let er wel op dat je kiest voor een cloud hosting provider waarbij je data in een Nederlands datacenter wordt opgeslagen. Alleen dan valt de data van jouw bedrijf namelijk onder de Nederlandse wetgeving en kun je aantonen dat je aan de AVG-eisen voldoet

Clouddienst

Hybride hosting

Is het niet praktisch voor jouw bedrijf om al je data in een cloud te plaatsen? Dan kun je ook een schifting maken een vervolgens gebruikmaken van een zogenaamde hybride hosting-oplossing. Je plaats dan een deel van je data en applicaties in de cloud, maar houdt ook een deel binnenshuis in eigen beheer. Je kunt dan natuurlijk er wel voor kiezen om een back-up van de gegevens die je binnenshuis host in de cloud te zetten.

Back-up in de cloud

We noemden al de mogelijkheid van een maken van een back-up van je data in de cloud wanneer je gebruikmaakt van hybride hosting. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit niet ook een mogelijkheid is wanneer je ervoor kiest om al je data en applicaties binnenshuis te blijven hosten. Sterker nog, het is erg verstandig om ervoor te zorgen dat je back-ups van al je bedrijfsdata maakt en die opslaat op een externe locatie, zodat je in het geval van een grote storing in ieder geval je data elders veiliggesteld hebt.

Clouddiensten bieden dus interessante voordelen voor bedrijven. Daarom is het zeker raadzaam om clouddiensten op een efficiënte en effectieve manier te integreren in je bedrijfsnetwerk en bedrijfsprocessen. Dat is een investering, maar wel een toekomstbestendige investering.

Delen