Ishikawa

0

Het mooie van de Lean tool Ishikawa (ook wel: fishbone / visgraatdiagram of cause-and effect / oorzaakgevolgdiagram genoemd) is dat de toepassing ervan nauwelijks specialistische kennis vereist. Wat dan wel: een gezonde dosis boerenverstand en een gezonde drive om je processen te verbeteren. Ishikawa helpt bij het opsporen van de échte oorzaken van een probleem.

Op zoek naar de oorzaak
Ishikawa, een Japanse kwaliteitsgoeroe, is de bedenker van het visgraatdiagram als kwaliteitsinstrument. Op een gestructureerde manier worden stapsgewijs de oorzaken van een probleem geanalyseerd. De vorm van een visgraat leent zich daar uitstekend voor omdat het probleem zo steeds verder uiteen wordt gerafeld. Elke ‘graat’ heeft weer een aftakking die symbool staat voor een onderliggende oorzaak. Het is opmerkelijk hoe grote problemen op deze manier worden opgelost en hoe oorzaken worden gevonden die in eerste instantie zeker niet voor de hand liggen.

Hoe werkt het
De meest gebruikte indeling in oorzaken is die van: Mensen, Methoden, Machines, Materialen, Metingen en Milieu. Maar het staat u natuurlijk vrij om een andere indeling te kiezen, afhankelijk van de specifieke situatie. Belangrijk bij het brainstormen is de aanwezigheid van een ervaren procesbegeleider. De mensen van UNC Plus Delta kunnen u daarbij prima op weg helpen. Neem contact op voor alle mogelijkheden.

Delen