Menu
Eigen bedrijf / Juridisch

Is het handig om als Mkb’er je merk te beschermen?

Werk beschermen

Je merk beschermen doe je door middel van een merkregistratie. We krijgen bij mkbsupport.nl weleens de vraag of dit wel nodig is voor een Mkb’er. Het antwoord daarop is een volmondig ja. In deze blog kun je lezen waarom dat zo is.

De belangrijkste redenen

Je merk beschermen kun je om verschillende redenen doen. Enkele van de belangrijkste redenen voor Mkb’ers om dit te doen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Voorkomen dat een ander onder jouw naam handelt

Je zou denken dat dit sowieso niet mag, maar zonder een merkregistratie is hier op juridisch vlak weinig aan te doen.

  • Voorkomen dat een concurrent kan meeliften op jouw succes

Wanneer je lekker bezig bent wil je niet dat een concurrent jouw formule, product of naam kan gebruiken om mee te liften op jouw successen. 

  • Je kunt het Ⓡ teken gebruiken

Niet alleen omdat het er leuk uitziet maar ook om er voor te zorgen dat jouw klanten vertrouwen hebben in je producten. 

  • Je kunt, wanneer jouw merk of bedrijf goed loopt, eventueel je merk verkopen of er licenties voor uitgeven

Dit is anders dan het daadwerkelijk verkopen van je bedrijf zelf. Een goedlopend merk levert tastbare waarde op voor je onderneming.

Hoe werkt een merkregistratie?

Allereerst is het belangrijk om te bekijken of er al een vergelijkbaar merk geregistreerd staat. Zo nee, dan kunnen de klassen van jouw te registreren merk bepaald worden. Je geeft dan aan voor welke activiteiten en producten je het merk nu én eventueel in de toekomst wilt gaan gebruiken. Houdt er rekening mee dat de klassen waar je het merk niet voor registreert op juridisch gebied dus ook niet beschermd zijn vanuit jouw registratie. Concurrenten kunnen hier dus een gelijkend merk op registreren zonder dat jij daar inspraak in hebt.

Wanneer je bovenstaande goed hebt uitgedacht kun je je merk indienen, bijvoorbeeld in de Benelux, EU of internationaal. Je registreert je merk voor alle gebieden waar je nu en wellicht in de toekomst graag zaken wilt gaan doen. De merkeninstantie beoordeelt jouw registratie. Daarna gaat er een wettelijke bezwaartermijn in. Gedurende die termijn kunnen andere merkhouders bezwaar maken tegen jouw registratie, bijvoorbeeld wanneer zij vinden dat jouw merk teveel op dat van hen lijkt. Zodra de bezwaartermijn is verstreken wordt het merk in het register opgenomen, vaak voor een minimum van 10 jaar dat telkens weer met 10 jaar verlengt kan worden.

Beschermen

Handelsmerk beschermen

Let er wel op dat jouw merk beschermd moet worden door middel van merkregistratie. Je kunt dit zelf doen maar het is gemakkelijker om hier een merkenbureau voor in te schakelen. Zij bekijken dan continu of er registraties bijkomen die een conflict hebben met jouw merk!