Wat is gecarbureerd staal nou precies?

0

Het carbureren van staal ook wel “steel carburizing” genoemd, is een speciale technologie waarbij de oppervlakte wordt behandelt. In dit geval is gebeurd dit door het blussen en temperen van het staal bij een lage temperatuur na het expanderen van carboniseringsatomen naar de oppervlakte. De reden dat staal een carburatie proces moet ondergaan is zodat de duurzaamheid, hardheid en slijtvastheid van het staal zeer verbeterd wordt. Na behandeling wordt het staal ook wel gecarbureerd staal genoemd. Vaak is de staal koolstofarm zodat de onderdelen een goede taaiheid hebben en wat plasticiteit. Er worden soms verschillende legeringselementen toegevoegd zoals Cr, Mn, W, Ni, Mo, B, en Ti.

Wat is het doel van een sterke behuizing met een geharde kern?

Het is nodig om te werken met case-hardening steel wanneer je onderdelen maakt voor bijvoorbeeld versnellingsbakken van auto’s of de verbrandingsmotor. Items die constant onder extreme impact- en schurende omstandigheden zitten, hebben om hun taak te volbrengen een extreme sterkte nodig hebben. Dit, om te voorkomen dat ze kapot gaan door slijtage of door schuren. Er zijn verschillende soorten metalen zoals 18CrNiMo7-6, 16MnCr5 en 15NiCr13 die elk geschikt zijn voor een andere taak.

Verschillende soorten hardbaarheid gecarbureerd staal

Bij verschillende soorten steel for carburizing heb je uiteraard ook verschillende hardbaarheid. Deze zullen elk hieronder kort worden uitgelegd.

Staal met een lage hardbaarheid

Wanneer je carboneringsstaal hebt wat een treksterkte onder de 800 MPa hebt, noem je dit staal met een lage hardbaarheid. Dit soort staat wordt vooral gebruikt om slijtvaste onderdelen te maken die weinig kracht vereisen zoals zuigerpen en nokkenas om wat voorbeelden te geven.

Staal met een medium hardbaarheid

Hierbij wordt staal met een treksterkte van 800-1200 MPa bedoelt. Staal dat middelsterk is, wordt vaak gebruikt om delen te maken die zwaar belast worden zoals een groot tandwiel voor auto’s, tractors, kruiskoppen, klepzittingen en meer.

Staal met een hoge hardbaarheid

Je spreekt over staal met een hoge sterkte wanneer dit een treksterkte heeft van meer dan 1200 MPa. Legeringselementen zijn ook lager dan 7.5% in dit geval. De hardheid kan vaak worden verbeterd in dit soort staal. Wanneer er Ni wordt bijgevoegd, kan er een goede taaie metaal worden gemaakt die alsnog sterker wordt. Dit soort staal wordt vaak gebruikt voor vitale onderdelen zoals een krukas van een dieselmotor, een drijfstang of een precisie bout van de cilinderkop.

Delen