Wat is een duurzame belegging?

0

Je hoort steeds vaker dat bekenden om je heen zijn begonnen met het opbouwen van een aandelenportefeuille. Dit is niet anders dan het kopen van een aandeel in diverse bedrijven, waarbij je zorgt dat de beleggingsrisico’s worden verspreid. Je zou kunnen kiezen om enkel te kijken naar de winstgevendheid van aandelen en het toekomstperspectief, maar ook de duurzame kant van een belegging wordt steeds belangrijker. Het kan namelijk zomaar zijn dat de bank waar je op dit moment bij zit haar vermogen belegd in louche zaken. Natuurlijk iets om over na te denken en ervoor te zorgen dat je dit zelf niet doet.

Betekenis
Bij een duurzame belegging zal je misschien denken; het kopen van zonnepanelen of bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energie. Aan de ene kant heb je hierin gelijk, maar er is nog een andere kant van het verhaal. Ook het investeren in een onderneming die bijdraagt aan maatschappelijke verantwoordelijkheid kan geschaard worden onder een duurzame belegging. De mens speelt hierin dus een belangrijke rol.

Voordeel duurzame belegging
Het voornaamste voordeel van een duurzame belegging is dat er indirect een bijdrage wordt geleverd aan de maatschappij en het verbeteren van het milieu. Je zou ook kunnen kiezen om in ‘groene fondsen’ te investeren. Zo weet je zeker dat je investering in meerdere groene projecten belandt.

Natuurlijk zal ook het financiële aspect een rol spelen, want anders ga je niet beleggen. Het gaat bij een duurzame belegging echter om het totaal plaatje en er wordt niet blindgestaard op winstprognoses.

Naast bovengenoemde voordelen biedt de overheid ook nog eens de kans om te profiteren van fiscale voordelen wanneer je aantoonbaar belegd in duurzame ondernemingen. Zo kunnen zij jou bijvoorbeeld vrijstelling geven op inkomensbelasting dat wordt vergaard vanuit de investering.

Voorbeeld uit de praktijk
Een mooi voorbeeld van een duurzame belegging zijn Kronos obligaties. Kronos investeert, ontwikkelt en exploiteert landbouw projecten in Ecuador. De meest handel dat hier gedreven wordt door ‘locals’ komt voort uit cacao en palmolie. Door ervoor te zorgen dat de projecten verantwoord worden neergezet en de lokale boeren de juiste prijzen ontvangen voor hun producten wordt er op een duurzame manier geïnvesteerd in de lokale dienstverleners.

Ontvangt u graag meer informatie over duurzame beleggingen of de voordelen hiervan? Bekijk dan het bericht op Dagelijkse Standaard.

Delen