Een hoogwerker cursus geeft je extra veel support

0

Heb jij een eigen bedrijf en heb jij hoogwerkers in dienst? In dat geval kan een hoogwerker cursus aan te raden zijn. Een hoogwerker certificaat zorgt er namelijk voor dat de veiligheid wordt gegarandeerd en dat er ook minder risico’s zijn op een bedrijfsongeval. Maar wat leert je personeel zoal bij een hoogwerker cursus, vraag je je misschien af. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten.

Theoriedeel

In principe is een cursus opgedeeld in twee delen. Je hebt aan de ene kant bijvoorbeeld het theoriedeel. Hier leer je meer de theoretische aspecten als het gaat om de werkzaamheden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan belangrijke inspecties die je moet uitvoeren, voordat je een hoogwerker kunt gebruiken. Dit bevordert uiteraard de veiligheid en dat is zeer voordelig te noemen. Maar bijvoorbeeld ook de veiligheidseisen die er staan in de arbowet, hoe je een hoogwerker moet besturen en bedienen en nog vele andere theoretische zaken. Deze kennis is zeer belangrijk, aangezien daarmee ongevallen kunnen worden voorkomen en je personeel zich ook bewust is van de gevaren. Want in veel gevallen kun jij als eigenaar aansprakelijk worden gesteld voor een eventueel bedrijfsrisico, dus omwille van die reden is het aan te raden om daar aandacht aan te besteden.

Praktijkdeel

Praktijkdeel hoogwerker certificaat

Naast het theoriedeel is er ook het praktijkdeel waar je rekening mee moet houden. Daar leer je dus de meer praktische zaken als het gaat om de werkzaamheden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bewustwordingsproces als het gaat om de gevaren en de risico’s. Al het materiaal kan natuurlijk zeer veilig zijn, maar het menselijke aspect mag dan natuurlijk nooit vergeten worden. Je moet natuurlijk ook zeer voorzichtig te werk gaan en dergelijke. Daar focust het praktijkdeel zich dus ook op, zodat je bewust wordt van de gevaren.

Daarnaast zijn er ook verschillende oefeningen in het praktijkdeel. Deze oefeningen hebben allemaal met de veiligheid van doen. Daarbij kun je denken aan verschillende functietests en uitvoeringsafhankelijke oefeningen.

Al met al kan het aan te raden zijn om je personeel deze cursus te laten doen. Het punt is dat het je natuurlijk wat uren kost, want die moeten ze aan de cursus besteden. Maar uiteindelijk is het voor de lange termijn zeer voordelig, want de kans is groot dat er dan verantwoordelijker wordt gewerkte en dat is natuurlijk zeer belangrijk. Een hoogwerker certificaat kun je op verschillende plekken halen.

Bij het zoeken van een geschikte opleidingsplek, is het aan te raden om na te gaan of de cursusleider ook echt de juiste capaciteiten heeft om de cursus te volbrengen. Ook kun je op internet recensies lezen of een bepaalde opleidingsplek een beetje goed is. Op die manier weet je zeker dat jij je geld niet gaat verspillen.

Delen