Hoe zorg je voor een goede werk/privé-balans?

0

Heb je het door je werk te druk om tijd vrij te maken voor vrienden en familie? Of word je privé afgeleid omdat je veel thuis werkt sinds corona? Een goede balans vinden tussen werk en privé is niet altijd even makkelijk. Toch is het mogelijk om hier een goed evenwicht in te krijgen, lees dus vooral de tips hieronder!

1 – Zeg minder vaak ja!

Om te beginnen: stel je prioriteiten en zeg af en toe iets af. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven, of dit nu op gebied van werk of privé is, je kan nou eenmaal niet alles. Zoek dus uit wat essentieel is en wat niet. Zo zou je een overzicht kunnen maken van alle taken die je in een week moet doen, werk én privé gericht. Zet deze taken vervolgens op volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Op die manier krijg je voor jezelf duidelijk wat je uit je agenda kan schrappen, en meer aandacht kan besteden aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn.

2 – Communiceer over je bereikbaarheid

Veel werknemers voelen de druk om voor hun baas of collega’s 24/7 bereikbaar te zijn. Dit kan je werk/privébalans enorm verstoren. Stel, je hebt een dagje vrij in verband met een familiedag. Je werkt in een hotel en er is op dat moment personeelstekort, ook al wordt er dan met spoed hotelpersoneel gezocht,  je bent toch de hele tijd in je achterhoofd bezig met je telefoon of mail omdat je bang bent dat je anders problemen krijgt. Gevolg: je familiedag is verstoord en je hebt geen moment van ontspanning gehad. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat je afspraken maakt op de tijden dat je bereikbaar bent. Heb je vaste werktijden? Laat je baas en collega’s dan duidelijk weten dat je binnen deze tijden bereikbaar bent, maar hier buiten niet: die besteed je aan je privéleven. Zorg daarnaast dat je regelmatig contact houdt (binnen werktijd) met je collega’s om deze afspraken te bespreken, zodat er geen miscommunicatie ontstaat.

3 – Zorg voor jezelf

 Zorg voor jezelf

Soms heb je het zo druk dat je geen tijd meer hebt voor ontspanning. Je maakt lange dagen, omdat je bijvoorbeeld als beveiliger bij een congres of club werkt. Er is al personeelstekort en ook al wordt er personeel teambeveiliging gezocht, ontspanning schiet er altijd bij in. Zorg dat dit verandert! Ontspanning is namelijk net zo belangrijk als productief zijn. Maar hoe doe je dit? Bedenk dat JIJ de controle hebt over je eigen leven, niemand anders. In ‘The Business Roundtable’ is een studie gepubliceerd waaruit bleek dat hoe langer je werkt, hoe minder effectief en efficiënt je uiteindelijk bent. Zorg dus dat je je tijd efficiënt invult zodat je zo productief mogelijk bent. Overwerken is dus nergens voor nodig, en heeft meer negatieve dan positieve effecten. Zorg voor jezelf! Plan in je agenda ontspanmomenten in, voor jezelf én om tijd met je familie en vrienden door te brengen.

Om een goede balans te vinden tussen werk en privé, is het dus belangrijk om je grenzen aan te geven en goed te communiceren, maar vooral: goed voor jezelf te zorgen en controle over je leven te houden!

Delen