Een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering is minder duur dan je denkt

0

Als Zzp’er moet je er natuurlijk niet aan denken dat je arbeidsongeschikt wordt. Want niet werken betekent geen inkomsten. Voor een paar dagen is dat misschien nog wel te overzien, maar als het langer gaat duren kun je er flink door in de problemen komen. Veel Zzp’ers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) veel te duur is. Maar dat valt in veel gevallen reuze mee. Ook als je wisselende inkomsten hebt is het vaak prima te doen om je voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

Bereken eenvoudig de premie voor je AOV
De premie van een AOV hangt af van een aantal factoren:

  • Hoe hoog moet de uitkering zijn
  • Wanneer moet de uitkering ingaan
  • Hoe lang moet de uitkering doorlopen

Wil je een uitkering die net zo hoog is als je gemiddelde inkomsten, of kun je ook met wat minder toe? Wil je dat de uitkering bij ziekte meteen ingaat of heb je een buffer waarmee je bijvoorbeeld een aantal weken of zelfs maanden kunt overbruggen? Hoe lang moet de uitkering doorlopen als je blijvend niet meer aan het werk kunt totdat je pensioengerechtigd bent? Denk hierbij onder andere aan het moment waarop de hypotheek van je huis volledig is betaald. Al deze factoren zijn van invloed op de premie. Je kunt met de rekenhulp die veel verzekeraars aanbieden eenvoudig je premie berekenen. Wees voorzichtig met het “uitkleden” van je verzekering, dit kan je opbreken als je er daadwerkelijk en beroep op moet doen.

Goed nieuws: de premie is fiscaal aftrekbaar
De premie van een AOV kun je bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting opgeven als aftrekpost. Dit betekent dat je een flink financieel voordeel kunt behalen. Je krijgt jaarlijks een overzicht van je verzekeraar toegestuurd dat je kunt gebruiken bij het invullen van je aangifte. Als je gebruik maakt van je verzekering en je ontvangt hieruit een uitkering, dan betaal je uiteraard inkomstenbelasting over hetgeen aan je wordt uitbetaald.

Bespaar op de premie en betaal vooruit
De jaarpremie voor een AOV is misschien een flink bedrag als je dit in één keer wilt betalen. Maar veel aanbieders van AOV’en geven een flinke korting als je de premie in één keer vooraf betaalt. Aangezien je momenteel nauwelijks rentevergoeding ontvangt op spaargeld, is het wellicht een overweging om de premie ineens en vooraf te betalen. Dit levert vaak een groter voordeel op.

Maak gebruik van collectief voordeel
Net zoals bij zorgverzekeringen kun je soms ook gebruik maken van collectiviteitsvoordeel bij het afsluiten van een AOV. Ben je lid van een vakbond, brancheorganisatie of aangesloten bij een bemiddelingsbureau? Ga dan zeker na of zij een collectieve AOV aanbieden met wellicht voor jou gunstige voorwaarden als het gaat om de premie en overige polisvoorwaarden.

Bespaar de kosten van een adviseur en sluit je AOV zelf af
Je kunt voor het afsluiten van een AOV gebruik maken van de diensten van een adviseur. Maar als je zelf voldoende kennis hebt kun je deze verzekering ook zelf afsluiten. Via internet is dat heel eenvoudig. Je moet wel een toets doen om aan te tonen dat je inderdaad over genoeg kennis beschikt om deze verzekering zelfstandig te kunnen afsluiten. Let er op dat de kosten die een adviseur in rekening brengt voor het afsluiten van je AOV niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Regel vandaag nog je AOV voor Zzp’ers
De kans dat je ooit arbeidsongeschikt wordt is gemiddeld 10 tot 20%. Dat lijkt niet veel, maar als dit je treft kan het grote problemen veroorzaken. Een AOV hoeft niet duur te zijn als je de moeite neemt om de premie goed door te rekenen en verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Je kunt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp eenvoudig zelf afsluiten. Hiermee voorkom je financiële problemen als je ziek wordt of een (bedrijfs)ongeval krijgt.

Delen