Menu
Eigen bedrijf

Als ondernemer scheiden: 5 belangrijke zaken om op te letten

Scheiden eigen onderneming

Het aantal mensen met een eigen bedrijf stijgt nog steeds ieder jaar. Hetzelfde geldt voor het aantal echtscheidingen, waarbij nu al het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding rond de 40 procent ligt. Naast alle privézaken die bij een scheiding geregeld moeten worden, komt er bij een onderneming nog meer kijken. Wil bijvoorbeeld een van beide partners het bedrijf voortzetten, en heeft de andere partner recht op uitkering van de helft (of een ander gedeelte) van de waarde?

Scheidingsprofs.nl geeft je graag vijf tips om aan te denken als je als ondernemer gaat scheiden.

Verdeling van een eenmanszaak of V.O.F.

In het geval van een V.O.F. of eenmanszaak (zoals veel ZZP’ers tegenwoordig zijn) is het bedrijf gezamenlijk bezit als er getrouwd is in gemeenschap van goederen. Waren de partners getrouwd op huwelijkse voorwaarden of waren er partnerschapsvoorwaarden opgesteld, dan is alleen de persoon op wiens naam het bedrijf staat ook de eigenaar. Omdat de waarde in deze gevallen meestal in het bedrijf zit, is het moeilijk een persoon uit te kopen. Wil een van beide partners het bedrijf erg graag zelf voortzetten, of is het bedrijf verkopen een optie?

Verdeling van een B.V. bij een scheiding

Bij een B.V. is door de aandelen vaak gemakkelijk een verdeling te maken. Ook hier geldt dat als in gemeenschap van goederen getrouwd is, de aandelen onder de gemeenschap valt. Als de aandelen gezamenlijk bezit zijn wordt er in de praktijk vaak voor gekozen de ondernemer eigenaar te laten blijven van de aandelen. De andere partner zal dan een vergoeding krijgen ter waarde van de helft van de aandelen. In het geval van huwelijkse voorwaarden geldt ook hier dat de aandelen geheel eigendom zijn van de persoon op wiens naam ze staan.

Waardebepaling van het bedrijf

Om een partner uit te kunnen kopen of een gedeelte van de waarde van aandelen te kunnen uitkeren, is het nodig om te weten hoeveel het bedrijf waard is. Hierbij moet vaak de hulp van zowel de eigen accountant als een onafhankelijke accountant worden ingeschakeld, omdat jaarrekeningen niet altijd een realistisch beeld geven van de waarde om de winst zoveel mogelijk te drukken. Vaak toegepaste methoden om de waarde van een bedrijf te bepalen zijn de intrinsieke waarde (bezittingen minus schulden), rentabiliteit (te verwachten jaarwinst vermenigvuldigd met vaak vijf) of discounted cash flow (jaarlijks beschikbare kasstroom).

Veranderende rechtsvorm

Hadden beide partners gezamenlijk een V.O.F.? Als een van de partners uitgekocht wordt en de andere partner de onderneming zelfstandig voortzet, zal er van een V.O.F. geen sprake meer zijn. De rechtsvorm van het bedrijf dient bij een notaris gewijzigd te worden.

Uitkoopbedrag en alimentatie

Wordt een van de partners uitgekocht, en heeft deze ook recht op partner- of kinderalimentatie? Hoewel hij of zij veel moeite zal doen om te krijgen waar hij of zij gevoelsmatig recht op heeft, moet niet vergeten worden dat het uitkoopbedrag en alimentatie samenhangen. Als degene die de onderneming voortzet in de financiële problemen komt zal de uitgekochte partij minder of geen alimentatie kunnen krijgen. Is er sprake van een DGA, dan kan anderzijds de ondernemer misbruik maken van de situatie door zichzelf een laag inkomen en geen dividend uit te keren.